توسعهدهندهی فول استک یا مهندس نرمافزار Full-Stack، برنامهنویس رایانهای است که بخش فرانتاند و بکاند را کدگذاری میکند. وظیفه ی اصلی این شغل ایجاد عناصر تعاملی برای کاربر در وب سایتها و پلتفرمهای مختلف، کد نویسی برای موبایل و توسعهی پایگاههای داده و خدماتی در جهت عملکرد بهتر سیستم است.
برنامه نویس Full-Stack دقیقا چه کاری انجام میدهد؟
فولاستک دولوپرها در بخش فناوری اطلاعات(IT) یک شرکت کار میکنند که هم عملیات فرانت (Front-End) و هم بک اند(Back-End) را بر روی وب سایتها و سیستمهای رایانهای انجام میدهند. آنها معماری ظاهری را طراحی میکنند و از نزدیک با طراحان گرافیک در شرکت کار می کنند تا اطمینان حاصل کنند که برنامه های وب سایت به خوبی با عناصر طراحی آنها همکاری می کنند. توسعه دهندگان Full Stack اغلب بر کل پروژه از ابتدا تا انتها نظارت میکنند.
آنها نیازهای کاربران را ارزیابی میکنند و هرگونه مشکل فنی را برای برنامه ریزی سیستم های بسیار کاربردی تجزیه و تحلیل می کنند. از جمله وظایف یک فولاستک دولوپر آن است که همیشه در مورد پیشرفت های دنیای وب به روز باشد و دائماً در حال یادگیری زبان های کدنویسی جدید باشد.
وظایف و مسئولیتهای یک Full-Stack Developer
تشریح شغل یک توسعه دهندهی فولاستک ممکن است شامل وظایف و مسئولیت های زیر باشد:
- مدیریت کامل فرآیند توسعهی نرم افزار از طرح تا پیادهسازی
- نگهداری و ارتقاء نرم افزار پس از استقرار
- مدیریت چرخهی عمر end-to-end برای تولید نرم افزار و برنامه های کاربردی
- نظارت و راهنمایی بر تحلیل، نگارش، ساخت و استقرار نرم افزار
- نظارت بر تست خودکار و ارائه بازخورد به مدیریت در طول فرآیند توسعه
- اصلاح و آزمایش تغییرات برنامههای توسعهیافتهی قبلی
الزامات آموزش و آموزش توسعه دهندگان فول استک
الزامات آموزشی برای موقعیت Full-Stack Developer بر اساس نیازهای خاص شرکت متفاوت است. برخی از شرکتها مدرک کاردانی را میپذیرند، اما اکثر آنها به مدرک لیسانس در علوم کامپیوتر یا سایر رشته های فنی مرتبط نیاز دارند. علاوه بر این، یک توسعه دهنده Full-Stack باید دارای گواهینامه در زبان های طراحی وب و برنامه نویسی مختلف مانند C#،HTML، CSS JavaScript ،Python و انواع مشابه باشد.
مهارت ها و صلاحیت های توسعه دهنده Full-Stack
یک توسعه دهندهی Full-Stack باید مهارت ها و صلاحیت های زیر را ذکر کند:
- فناوری فرانتاند: تخصص در فناوریهای فرانتاند، از جمله جاوا اسکریپت، CSS3 و HTML5 و کتابخانههای third-party مانند React Js، Angular، jQuery و LESS.
- زبان های توسعه: دانش زبان های برنامه نویسی سمت سرور از جمله Net، Java، Ruby و Python
- پایگاه داده و حافظه پنهان: آشنایی با فناوری DBMS شامل SQLServer، Oracle، MongoDB و MySQL و مکانیزم های کش مانند Redis، Memcached و Varnish.
- توانایی های اولیهی طراحی: شامل دانش UI/UX و طراحی نمونهی اولیه
- سرور: تجربه کار با سرورهای Nginx یا Apache با پس زمینهی لینوکس
- مهارت های نوشتاری و ارتباطی عالی
- توانایی تجسم طرحی از یک سیستم و توانایی ساخت آن
الزامات تجربه توسعه دهنده Full-Stack
زمان میبرد تا یک فرد مهارت ها و دانش مورد نیاز برای یک توسعه دهنده فولاستک را کسب کند. علاوه بر دانستن در مورد فن آوری های front-end و همچنین فن آوری های back-end، آنها باید هر یک را با جزئیات کامل درک کنند تا از برقراری ارتباط روان و آسان بین آنها اطمینان حاصل شود.
متقاضی می تواند این تجربه را با یادگیری HTML پایه، استقرار یک سایت HTML برای تولید، یادگیری یک زبان back-end و ادغام آن در HTML، راه اندازی یک سرور مجازی، استقرار یک برنامه پویا، یادگیری یک سیستم پایگاه داده رابطه ای و یکپارچه سازی به دست آورد.
انتظارات حقوق و دستمزد توسعه دهندگان فولاستک
تعداد انگشت شماری از عوامل مهم وجود دارد که می تواند بر میزان درآمد برنامه نویس فول استک تأثیر بگذارد. دستمزدها ممکن است بسته به تجربه، موقعیت مکانی و شرکت متفاوت باشد. بر اساس تحقیقات salary.com، بازه درآمد برنامه نویسان فول استک معمولا بین 54,995$ تا 89,683$ دلار در سال است. اعداد دقیق بر اساس وب سایت های مختلف کمی متفاوت است. به گفته Indeed، متوسط حقوق پایه برای توسعهدهنده فول استک در ایالات متحده در سال 2024 مبلغ 111,293 دلار است. اما در ایران برطبق Jobvision درآمد این شغل از 20 میلیون تومان آغاز میشود که نمونهی آن را در آگهی زیر مشاهده میکنید.